” Ibland måste man göra saker man inte vågar,
annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”

- Astrid Lindgren

Smeder utan gränser - vår historia

Att smeder samarbetar internationellt är en lång tradition. Runt om i världen arrangeras smidesfestivaler som lockar hundratals smeder och tillsammans skapar man konst, utbyter erfarenheter, knyter kontakter och har förbannat roligt.


En av de största festivalerna hålls i Ivano Frankivsk i Ukraina. Alla som varit där vittnar om ett generöst och vackert folk, stolta över sin kultur och landets långa smidestradition.


Nu är det payback time.

Smeder utan gränser är ett internationellt nätverk av smeder och andra godhjärtade människor som genom riktade aktioner bedriver hjälparbete.


Sedan april 2022 har vi genom de internationella smidesnätverken samlat in pengar och förnödenheter för att hjälpa våra kollegor och folket i Ukraina.


Tack vare alla generösa och underbara människor har vi på kort tid kunnat leverera 6 bilar och 2 ambulanser samt 3 ton verktyg, sjukvårdsmaterial, mat, fältsängar, tält, kläder, elaggregat, gosedjur och mycket annat.


Vårt arbete fortsätter så länge det behövs.


Tack för ditt stöd!

Olga och Sergiy, vilka fantastiska människor

Våra kontakter i Ukraina, Olga och Sergiy Polubotko som är lärare och mästersmed har genom åren byggt ett internationellt nätverk av smeder.


Sedan kriget bröt ut har detta nätverk blivit en viktig kanal för hjälparbete.


Tack vare Olga och Sergiys fantastiska arbete vet vi att vår hjälp når dit den skall utan mellanhänder.